Grožđe

Grožđe

Grožđe je naziv za plodove vinove loze (vitis vinifera). Može biti zelenkaste, ružičaste ili modro-crne boje. Služi kao voće, odnosno za proizvodnju vina. Postoji 12 osnovnih i najpoznatijih vrsta grožđa od kojih se pravi većina svetskih vina. Aproksimativno 71% svetske produkcije grožđa se koristi za pravljenje vina, 27% kao sveže voće, i 2% kao sušeno voće.
Medicinska i hranljiva vrednost grožđa poznata je hiljadama godina. Koštica grožđa je jedan od jačih antioksidanata koji pružaju veliku zaštitu organizmu od slobodnih radikala i sadrže veliku količinu vitamina C kao i betakarotena. Pomažu u čišćenju krvnih sudova. Pasivni i aktivni pušači konzumiranjem ovog semena smanjuju štetan uticaj otrova koji se nalaze u cigaretama. Zahvaljujući sposobnosti da čiste krvne sudove, apsorbuju mnoge štetne materije, pa takve materije uspešno eliminiše iz organizma.

Crno grožđe bi trebalo jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina C, B1 i B6. Ali i zbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa. Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona neophodnog za dobar san.

Povezani proizvodi