Kajsija

Kajsija

Kajsija, omiljeno voće beba, dece, a i odraslih, bogata vitaminima, mineralima, vlaknima. Može se koristiti kao diuretik, laksativ, antioksidans, a povoljno deluje pri čišćenju organizma od raznih toksina. Kajsija pospešuje rast, razvoj i obnovu kostiju, kao i obnovu oštećenog tkiva.

Sadrži vitamine B kompleksa, vitamin B-17 (u koštici), vitamin C. Od minerala sadrži gvožđe, kalijum, kalcijum, magnezijum, mineralne soli, natrijum. Sadrži još i eterična ulja kao i esencijalne masne kiseline (jezgro).

NS 4

NS 4

NOVOSADSKA 4 (NS-4) kajsija je poreklom iz Srbije. Sorta je nastala selekcijom iz prirodne populacije 1985. godine. Vreme zrenja je sredinom jula. Plod je krupan do vrlo krupan, izduženo-okruglog oblika, narandžaste boje pokožice, sa obilnim crvenilom većeg dela ploda (25-40%), što ga čini veoma atraktivnim. Meso je narandžasto, sočno, nakiselo, aromatično, vrlo ukusno, osvežavajuće i lako se odvaja od koštice.

NS 6

NS 6

NS 6 kajsija je sorta nastala selekcijom iz prirodne populacije. Plod je srednje krupan do krupan,okruglog oblika, ali malo je spljosten sa strane. Pokozica je svetlonarandzaste boje, a ima izrazeno rumenilo sa osuncane strane.Meso se lako odvaja od kostice, socno je, aromaticno,cvrsto, a boje je svetlonarandzaste. Cveta kasno,a sazreva u drugoj polovini jula.

Novosadska rodna

Novosadska rodna

Novosadska rodna kajsija ima veoma krupan plod (75-80 grama), koji je izduzeno-okruglog oblika, sa strane malo spljosten. Pokozica je svetlonarandzaste boje, sa izrazitim crvenilom na osuncanoj strani. Meso ploda je narandzaste boje, socno je, slatko,aromaticno i lako se odvaja od kostice. Zbog slatkog jezgra,izuzetno je pogodna za proizvodnju rakije. Cveta kasno, a sazreva krajem jula. 

Zaklopačka ruža

Zaklopačka ruža

Zaklopačka ruža je selekcija kajsije Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. Dosta se gaji u beogradskom Podunavlju. Neko je naziva i Begaljička ruža. Sazreva u prvoj dekadi jula. Cveta kasno, jedan dan posle Mađarske najbolje. Samooplodna je. Dobro je rodnosti. Plod je krupan (55 g), ovalnog oblika. Osnovna boja je narandžasta,a sa sunčane strane je prekrivena dopunskom intezivno crvenom bojom, koja je jednolično rasporedjena. Ima vrlo čvrsto meso i dobru skladišnu sposobnost (može se čuvati duže od mesec dana u običnoj hladnjači).

Povezani proizvodi