Kruška

Kruška

Slasne mirisne kruške nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Jedna je od najzdravijih voćki na svetu. Raste na mnogim meridijanima, u Srbiji je zastupljena od juna do kasne jeseni.

Dobar su izvor dijetalnih vlakana koja lekovito deluju na zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sistema. Bogata je flavonoidima i antioksidansima – štiti organizam od starenja i brojnih zdravstvenih problema. Vitamini i minerali su razlog zašto je ona kraljica voća.

Karmen

Karmen

Karmen je novija sorta kruške i jedna je od najboljih. Stablo je veoma bujno, i odlične rodnosti. Jedna je od najtraženijih i najpopularnijih sorti za sadnju velikih zasada poslednjih godina. Njeni plodovi su veoma sočni i ukusni. Imaju izuzetnu otpornost i dobru skladišnu sposobnost – mogu se čuvati i do 2 meseca u hladnjačama. Sazreva polovinom avgusta. 

Junska lepotica

Junska lepotica

Junska lepotica kruška potiče iz Italije. Plod joj je malen, sitan, a izduženog oblika. Meso ploda je belo, slatko, ali po mišljenju mnogih nedovoljno sočno. Pokožica je svetlozelena, a pri svetlosti dobija crvenu nijansu. Cveta srednje rano, a sazreva krajem juna. 

Santa Marija

Santa Marija

Santa Marija (Santa Maria) je sorta kruške koja za berbu stiže polovinom avgusta. Poreklo je iz Italije. Ova sorta nastala je ukrštanjem tokom pedesetih godina 20 veka. Ima prijatan ukus, a sam plod nije previše sočan (ne curi kada se zagrize kao kod nekih sorti). Zbog takvih osobina ima stabilan udeo na tržištu, od sorti krušaka iz te grupe ona ja najpoznatija.

Veličina plodova je srednja i kreće se između 150 i 250 grama.

Viljamovka

Viljamovka

Viljamovka je jedna od najpoznatijih i najkvalitetnijih sorti kruške. Starija je sorta, poreklom iz Velike Britanije. Viljamovka sazreva u drugoj polovini avgusta. Plodovi su vrlo krupni do 230g. Osnovna boja ploda je svetlozelena – koja sazrevanjem prelazi u limun žutu ( razvijene su varijeteti koje budu crvenkaste boje). Na pokožici se uočavaju male smeđe pege (lenticele).

Meso je sitno zrnaste i vrlo fine teksture, žućkasto bele boje, slatko, sočno. Punog je ukusa sa specifično prepoznatljivom, prilično jako izraženom mukatnom aromom i mirisom. Praktično se može reći da ljudi poistovećuju ukus kruške sa ukusom viljamovke. Plodovi su karakterističnog “kruškastog” oblika koji naviše podseća na zvono.

Abata fetel

Abata fetel

Abate Fetel, stara francuska sorta, spada u kasne jesenje sorte. Rađa krupnim plodovima. Plodovi su specifičnog, jako izduženog kruškolikog oblika čime privlače pažnju. Osnovna boja u vreme berbe je svetlo-zelena koja sazrevanjem prelazi u slamnato-žutu. Po površini kožice raspoređene su rđaste lenticele. Meso je žućkasto-belo, srednje fine teksture, sočno. Slatkastog je ukusa, srednje izražene arome i blagog mirisa. Vrlo kvalitetna stona sorta. Vreme zrenja je druga polovina septembra. Kao i Viljamovka odlična je za proizvodnju rakije.

Pakams triumf

Pakams triumf

Pakams triumf kruška je poreklom iz Australije. Plod je dobrog kvaliteta, meso ploda je beličasto, sočno, topljivo i vrlo fino, ukusa slatko – nakiselog i prijatne arome. Može se čuvati 3-4 meseca. U hladnjačama se čuva do kraja februara. Dobra je sorta i za proizvodnju rakije. Zovu je jesenja Viljamovka. 

Povezani proizvodi